Τα τελευταία νέα για την Επιχειρηματικότητα
Date:Friday, 9 December, 2016

«Οι αυριανοί businessmen της Κηφισιάς επιχειρούν σήμερα!»

«Οι αυριανοί businessmen της Κηφισιάς επιχειρούν σήμερα!»

15319198_1196851043734918_9108937384914152488_n

Πρωτοτυπεί και πρωτοπορεί στην αυτοδιοικητική πραγματικότητα, ήδη την τελευταία διετία ο Δήμος Κηφισιάς, έχοντας εγκαινιάσει τον θεσμό της αντιδημαρχίας Επιχειρηματικότητας και Αγοράς Εργασίας στο πρόσωπο του Βαγγέλη Αυλήτη επί δημαρχίας Γιώργου Θωμάκου. Αντιδημαρχία που ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, διαθέτει στη φαρέτρα της σειρά ιδεών και καινοτόμων δράσεων για τη στήριξη και την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start ups) στην πόλη αλλά και ευρύτερα του επιχειρείν. Αντιδημαρχία, ταυτόχρονα, που ανδρώθηκε στην Κηφισιά, με στόχο την υλοποίηση της προγραμματικής εξαγγελίας του Γιώργου Θωμάκου κατά την κούρσα των δημοτικών εκλογών του 2014 με μIα συγκεκριμένη στοχοθεσία: «να μπει φρένο στη μετεξέλιξη της Κηφισιάς σε πόλη τύπου Μπουρνάζι όπου ‘‘ανθεί’’ η βιομηχανία αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος», επισημαίνει ο Β. Αυλήτης και υπερθεματίζει: «Η πολιτική αυτή της ‘‘εύκολης αυτοδιοικητικής υπηρεσίας’’ ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με το παραδοσιακό αναπτυξιακό μοντέλο της Κηφισιάς που δεν είναι άλλο από μία πόλη υψηλής εμπορικότητας και επιχειρηματικότητας. Κάπως έτσι, θέλουμε να διατηρηθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν το παραδοσιακό κέντρο της πόλης το οποίο άλλωστε προστατεύεται και με προεδρικό διάταγμα αλλά και να οριοθετηθεί η αλόγιστη αλλοίωση της Νέας Ερυθραίας με την επιχειρηματική δραστηριοποίηση κατά βάση καταστημάτων υγιειονομικού ενδιαφέροντος. Από την πλευρά μας, εργαζόμαστε σκληρά ώστε η Κηφισιά να διατηρήσει την ομορφιά, την αύρα και το χρώμα του αστικού προαστίου όπου η επιχειρηματικότητα, σε όλες ενδεχομένως τις μορφές της, θα δύναται να αναπτυχθεί και ταυτόχρονα η πόλη, θα μπορεί προβαλλόμενη, να αυξήσει την επισκεψιμότητα που δέχεται», ολοκληρώνει την απάντησή του σε σχετικό ερώτημα της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Αγοράς Εργασίας της Κηφισιάς.

Από τη θεωρία… στην πράξη!

Και από τον θεωρητικό σπόρο δημιουργίας και ανάπτυξης της αντιδημαρχίας Επιχειρηματικότητας και Αγοράς Εργασίας στην Κηφισιά… στην πράξη! Και για του λόγου την ακρίβεια… σε ορισμένες «πράξεις» από τις δράσεις που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η συγκεκριμένη αντιδημαρχία της πόλης.

Στα σπάργανα

Θερμοκοιτίδα Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας

Πράξη 1η: Η δημιουργία του Προγράμματος Υποστήριξης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας στην Κηφισιά. Τι σημαίνει αυτό; Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη Πρόγραμμα Θερμοκοιτίδας Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας κατά τα πρότυπα ανάλογων Προγραμμάτων που έχει «τρέξει» κυρίως μέσω ΕΣΠΑ το ΕΒΕΑ μετά άλλωστε και από το μνημόνιο συνεργασίας που σύναψε το περασμένο καλοκαίρι με τον Δήμο Κηφισιάς. Οι σχετικές αιτήσεις του προγράμματος έχουν ήδη κατατεθεί το περασμένο φθινόπωρο, έχουν προκριθεί 24 σχήματα, τα οποία παρακολούθησαν ειδικά workshops. Οι προτάσεις των σχημάτων θα παρουσιασθούν σε ανοιχτή εκδήλωση την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 17.00 στο αμφιθέατρο του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας «Εξέλιξη», στο Καστρί και θα επιλεγούν περίπου τα μισά σχήματα για να ενταχθούν στις Θερμοκοιτίδες Επιχειρηματικότητας του Δήμου Κηφισιάς που θα λειτουργήσουν στην πόλη, αν και δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν και δομές του ΕΒΕΑ.

Οι 24 επιχειρημαστικές προτάσεις αφορούν συγκεκριμένα τις θεματικές ενότητες:

• �Πολιτισμός, Τουρισμός, �Πολιτιστικές & Δημιουργικές�Βιομηχανίες (4)

• �Περιβάλλον & Βιώσιμη�Ανάπτυξη (3)

• �Αγροδιατροφή (1)

• �Υγεία & Φάρμακα (3)

• �Τεχνολογίες Πληροφορικής �& Επικοινωνιών (10)

• �Υλικά – Κατασκευές (3)

Τα τρία πρώτα σχήματα τώρα που θα αναδειχθούν μετά από αξιολόγηση θα λάβουν χρηματικό βραβείο που θα εξασφαλίσει ο Δήμος Κηφισιάς μέσω χορηγιών, και θα αποδοθεί στους «νικητές», όπως εκτιμάται σήμερα, περί τα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού 2017 σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση. Τι θα ακολουθήσει στη «νύφη» του Αττικού Βορρά, την Κηφισιά; Φεστιβάλ Επιχειρηματικότητας και οι σχετικές προετοιμασίες ξεκινούν ήδη από σήμερα!

«Άσσος στο μανίκι» �η δημιουργία �Γραφείου Σταδιοδρομίας

Πράξη 2η: Σαφές είναι στον Δήμο Κηφισιάς ότι δεν δύναται να διαδραματίσει τον ρόλο του γραφείου ευρέσεως εργασίας στη δύσκολη οικονομική συγκυρία με την ανεργία να πιάνει «κόκκινο» στη χώρα, αν και η πόλη καλά κρατεί… καθώς όπως αποδεικνύουν οι εξαμηνιαίες εκθέσεις της ΕΣΕΕ /Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, τα τελευταία χρόνια η αγορά της Κηφισιάς είναι η δεύτερη πιο ανθεκτική στις συνθήκες της κρίσης μετά την αγορά της Γλυφάδας στην Αττική. Πάραυτα, ο Δήμος Κηφισιάς απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα «δεν νίπτει τας χείρας του», αλλά σηκώνει τα «μανίκια ψηλά» και επεξεργάζεται μια νέα δομή, βάζοντας στο οπλοστάσιο της αντιδημαρχίας Επιχειρηματικότητας έναν «άσσο στο μανίκι». Πρόκειται για τη δημιουργία Γραφείου Σταδιοδρομίας με στόχο την υποστήριξη των ανέργων, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Αυλήτης. «Στόχος μας», υπερθεματίζει ο ίδιος «να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια των νέων και των ανέργων, δίνοντάς τους μια σειρά από εργαλεία και εφόδια για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας (ειδικά σεμινάρια, ημερίδες, συμμετοχής σε μεταπτυχιακά προγράμματα, σύνταξη βιογραφικού, παροχή συμβουλών e-mentoring σε ζητήματα e-learning εκπαίδευσης κ.λπ.)».

«Εκπαιδευόμενοι �επιχειρηματίες �σε Εικονική Επιχείριση»

Πράξη 3η: Η αρχή είναι το ήμισυ το παντός… και όταν η αρχή γίνεται ήδη από τα μαθητικά χρόνια, οι βάσεις τίθενται, τα θεμέλια μπαίνουν σε γερές βάσεις και οι σημερινοί μαθητές γίνονται οι δυναμικοί εργαζόμενοι με σημαντικές αξιώσεις στην αγορά εργασίας του αύριο! Κάπως έτσι, ο Δήμος Κηφισιάς προτρέπει τους μαθητές να πάρουν μέρος στο πρωτοπόρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ)/Junior Achievement Greece. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αντιδημάρχου Επιχειρηματικότητας και Αγοράς Εργασίας Βαγγέλη Αυλήτη με την υπεύθυνη επικοινωνίας του ΣΕΝ/JA GREECE, Mαρία Γιαννέτου. Στη συνάντηση παρέστη και η διευθύντρια Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Μηχανογράφησης και Πληροφορικής Μαρία Λαδάκη.Οι αιτήσεις τώρα για τη σχολική χρονιά 2016-2017 έγιναν διαδικτυακά και ολοκληρώθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου 2016. Σημειωτέον ότι σε μαθητικό διαγωνισμό που έγινε κατά τη διάρκεια της προηγουμένης σχολικής χρονιάς (2015-2016) παρουσιάστηκαν εντυπωσιακές ιδέες επιχειρηματικής δημιουργίας και δυο σχολεία της Κηφισιάς, 3ο Γενικό Λύκειο Κηφισιάς και Β’ Αρσάκειο Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης πέτυχαν να συγκαταλέγονται μεταξύ των δέκα καλύτερων ιδεών σε πανελλαδική βάση. Με αξιώσεις λοιπόν η Κηφισιά… στον φετινό διαγωνισμό: «Εικονική Επιχείρηση»!

«Φως, νερό, τηλέφωνο… επιχείρηση χωρίς δόσεις!»

Τέσσερα είναι τα βασικά στάδια για το Πρόγραμμα Υποστήριξης Νεανικής Επιχειρηματικότητας. Πώς; Σε ειδικούς χώρους του Δήμου Κηφισιάς ή ενδεχόμενα σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους του ΕΒΕΑ θα φιλοξενηθούν τα σχήματα Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας με πληρωμένα στην κυριολεξία τα λειτουργικά τους έξοδα για το πρώτο εξάμηνο και δυνατότητα διεκδίκησης μιας από τις τρεις πρώτες θέσεις του Προγράμματος, στις οποίες και αντιστοιχούν χρηματικά βραβεία. Ποια τώρα τα στάδια του Προγράμματος Υποστήριξης της Νεανικής Επιχειρηματικότητας στην Κηφισιά ή με άλλα λόγια του νέου καινοτόμου θεσμού των Θερμοκοιτίδων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας; Ιδού… Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 4 βασικά στάδια:

Πρώτο στάδιο: Έχει ολοκληρωθεί. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν Εργαστήρια Επιχειρηματικότητας σε θέματα του καινοτόμου επιχειρείν με σκοπό την ανάπτυξη και ενδυνάμωση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων τους. Επιπλέον, καθοδηγήθηκαν για τη συμπλήρωση της φόρμας ένταξης στη Δομή Στήριξης Νεανικής Επιχειρηματικότητας του Δήμου Κηφισιάς.

Δεύτερο στάδιο: Θα ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου 2016. Θα αξιολογηθούν οι προτάσεις των υποψηφίων και θα επιλεγούν τα επιχειρηματικά σχήματα που θα ενταχθούν στη Δομή, αφού παρουσιάσουν την ιδέα τους σε ειδική επιτροπή και στο ενδιαφερόμενο κοινό.

Τρίτο στάδιο: Τα επιχειρηματικά σχήματα θα φιλοξενηθούν στη Δομή (Θερμοκοιτίδες Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας) για έξι μήνες. Τα νεοφυή σχήματα, στο διάστημα αυτό, θα λαμβάνουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες, με στόχο να εξελίξουν την ιδέα τους και να τη μετατρέψουν σε νεοφυή επιχείρηση. Επιπλέον, θα προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικών ομάδων και θα προσφερθούν ευκαιρίες δικτύωσης με επιχειρηματικούς αγγέλους (θεσμός του ΕΒΕΑ, στο σχετικό διαδικτυακό τόπο του φορέα μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες) και φορείς χρηματοδότησης.

Τέταρτο στάδιο: Οι επιχειρηματικές ομάδες, με την ολοκλήρωση του προγράμματος φιλοξενίας, θα διαγωνιστούν ώστε να ανακηρυχτούν και να βραβευτούν τα τρία πιο επιτυχημένα επιχειρηματικά σχήματα. Αυτά, όπως ήδη έχουμε σημειώσει, θα λάβουν χρηματικό βραβείο σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της προσεχούς άνοιξης.

«Κηφισιά: Ένα �αληθινό παραμύθι»

Η σημασία που αποδίδει ο Δήμος Κηφισιάς στην υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας οδήγησε στη δημιουργία ντοκυμαντέρ με τίτλο: «Κηφισιά: Ένα αληθινό παραμύθι», μας εξηγεί ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Αγοράς Εργασίας της πόλης Βαγγέλης Αυλήτης. Ένα παραμύθι επιχειρηματικό που θα προβληθεί τις μέρες που θα ζήσουμε το φετινό «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο». Ο κ. Αυλήτης συμπληρώνει στη συνέχεια ότι πρωταγωνιστές της πρωτότυπης αυτής παραγωγής είναι έφηβοι Κηφισιώτες! Πώς λοιπόν βλέπει το αυριανό ανθρώπινο δυναμικό το επιχειρείν, πώς οραματίζεται την επιχειρηματική αγορά της Κηφισιάς στο αύριο; Οι νέοι της πόλης βγήκαν στους Κηφισιώτικους δρόμους, έγιναν ρεπόρτερ, καμεραμάν, πήραν συνεντεύξεις και δημιούργησαν ένα 45λεπτο ντοκυμαντέρ που βγαίνει στον «αέρα» τις αμέσως επόμενες μέρες με στόχο να συνδράμει, στο μέτρο που του αναλογεί, στη δημιουργία, την οικοδόμηση νεανικής επιχειρηματικής ταυτότητας και κουλτούρας! Φέτος τα Χριστούγεννα λοιπόν περιδιαβαίνουμε τους Κηφισιώτικους δρόμους, συμμετέχουμε στα street festivals, επισκεφτόμαστε την έκθεση «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2016» με 10 ιδιαίτερα αυτοκίνητα να κοσμούν το εμπορικό κέντρο της πόλης… και επιχειρούμε στην Κηφισιά σήμερα!

Τεχνικός �σύμβουλος…�η MCK PRISMA

Το Πρόγραμμα Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων /(Θ.Ε.Α.) αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του «Έργου Αθήνα» το 2014 και ΕΣΠΑ χρηματοδότηση. Εν γένει σήμερα οι Θερμοκοιτίδες Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους του ΕΒΕΑ και με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ ‘‘Αττική’’). Στο Πρόγραμμα τώρα Υποστήριξης Νεανικής Επιχειρηματικότητας Κηφισιάς, καθήκοντα τεχνικού συμβούλου έχει αναλάβει η MCK PRISMA (μέλος του Ομίλου Επιχειρήσεων MCK) με ιδρυτή τον Κηφισιώτη επιχειρηματία Εμμανουήλ Κοπελούζο.